top of page

Intervju med hovedarrangør Karen Kayser

Fanahytten, bygget  i 1934 og senere utvidet  i 1977 og 2013, er ikke bare Norges fineste klubbhytte.  Den er også sentrum for en  begivenhet som vil sette Bergen på kartet, bokstavelig talt. Sommeren 2024 arrangeres det prestisjefylte Fjord-O her.  Jeg har gleden av å sitte ned med kvinnen i kulissene, den engasjerte Karen Kayser (66), hovedarrangør og hjernen bak dette store idrettsarrangementet.

Karen forteller at hun alltid har vært glad i naturen, men begynte ikke med orientering før i voksen alder. Hun kommer fra en friluftsfamilie og var speider i ung alder, så det å bli litt kald, våt eller skitten har hun aldri vært redd for. Kayser respekterer at alle setter pris på ulike ting, men for henne har det alltid vært livet ute som har gjort henne lykkeligst.


Hva er det du liker med orientering?

Jeg liker at man er ute i skog og mark med mange fine naturopplevelser, og holder seg i form nesten uten å legge merke til at man løper og blir sliten. Orientering er en idrett hvor absolutt alle kan være med og oppleve mestring uavhengig av alder og kompetanse. For dere som er unge er det kanskje mest en konkurranse, men jeg ser at dere også har bygget gode bånd takket være idretten. Orientering er en idrett som alle kan drive med så lenge og så seriøst som hver enkelt ønsker, det er ikke sånn at du er ferdig når du bikker 20 år, det finst så mye man kan reise til av løp og konkurranser både her i Norge og ellers i verden. 

Det som inspirerer og gleder meg mest i O-idretten er når flere nye (både unge og eldre) kommer med og finner glede med O-løpene.


Orientering er jo dessverre ikke akkurat Norges største idrett, så da lurer jeg på det som så mange spør meg om. Hvordan og hvorfor begynte du med orientering?

Jeg kom inn i orientering via bedriftsorientering. Første løp var i Kanadaskogen og jeg rotet meg skikkelig bort. Likevel synes jeg det var veldig gøy, og til tross for mye bom fikk jeg en fin opplevelse. Kanskje jeg følte på en revansjelyst eller at jeg hadde noe ugjort? Det endte ihvertfall med at jeg kom tilbake onsdagen etter på neste bedriftsløp. Siden den gang har jeg bare løpt mer og mer. Jeg har aldri lært orientering på den måten dere unge gjør nå, med en trener som støttespiller. Jeg har lært orientering med å prøve og feile ute i skogen. Jeg har lært ved å rote meg helt bort og finne tilbake på kartet. Jeg tror aldri vi  helt utlært i orientering, vi kan stadig utvikle oss og oppleve mer mestring.


Fjord-o er et av Norges største orienteringsarrangementer, du er øverste sjef, hvordan føles det og føler du at du har kontroll? 

Både ja og nei. Vi har kontroll på det vi bør ha kontroll på nå. Og oppgavene som ligger foran oss skal vi nok også få kontroll på. Heldigvis har jeg med meg en dyktig gjeng med mye O kunnskap, så dette blir nok bra. Første uken i juli er vi klare til å ta i mot mange O-løpere fra både inn- og utland!, og da lover jeg at det blir en skikkelig folkefest. Jeg gleder meg stort.


Hvorfor skal de komme til Bergen og Vestlandet?

Her på vestlandet har vi et helt unikt terreng, vi har flotte fjell og fjorder. Vi har et terreng som bare finnes her. På Fjord-o vil utøverne møte terrenget ved bynære Totland og skikkelig fjellterreng på Kvamskogen. Det er ikke bare det o-tekniske som gjør at man bør legge ferien hit, jeg mener at mange vil få helt fantastiske opplevelser om de kommer til Vestlandet. Vi har unike naturopplevelser i Hardanger som f.eks Trolltunga og Dronningstien. Bergen er Norges andre største by, med mye historie og kultur. "Man kan bl.a besøke en av Norges største turistattraksjoner Bryggen som står på UNESCO sin kulturarvliste.”


-Hva tenker du vi kan lokke mindre erfarne løpere med? Har de noe de kan gjøre her på fjord-O? 

"Absolutt, Fjord-O er et arrangement for alle, til og med de som nesten ikke har tatt i kart eller kompass. Vi vil tilby et lynkurs for de som ønsker å prøve seg for første gang og gå i  turklassen. Her er det tidtaking, men ingen offisiell resultatliste. Her kan man ta seg tid til å se på utsikten med en liten matbit om ønskelig. Dette vil bli en opplevelse dere aldri vil glemme.   


"Dette vil bli en opplevelse dere aldri vil glemme." Med Karen Kayser som ledestjerne er det liten tvil om at Fjord-O 2024 vil bli en begivenhet fylt med mestring, naturopplevelser, og et samfunn av deltakere fra hele verden – alt i Norges vakre vestlandsområde. 
Tiril Hausberg Kåstad Desember 2023215 views0 comments

Recent Posts

See All

ความคิดเห็น


bottom of page